Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Sedert de 16de eeuw komen er in heel Europa schootspaniëls voor.Waarschijnlijk waren ze er al eerder, maar pas vanaf dan werden ze afgebeeld op schilderijen.Dit zowel op de doeken met het portret van een vorst als op schilderijen van kermissen.

Het was zo dat de hondjes die te klein waren voor de jacht, bijgehouden werden als gezelschap. Karel II van Engeland was gek op deze hondjes. Na verloop van tijd, had hij er zoveel, dat ze niet allemaal bij hem konden blijven. Hij liet er mensen uit het volk voor zorgen. Deze mensen gaven hen de naam ‘King Charles Spaniëls’, letterlijk, de Spanïëls van King Charles.

Toen Pekinezen, Japanse Spaniëls en Mopshonden in Engeland werden ingevoerd, sloeg de smaak over naar platneusjes. De ordinaire King Charles Spaniël met lange snuit verdween gelijdelijk aan. Dit kwam doordat ze gekruist werden met de modieuze kortsnuitigen. De huidige King Charles Spaniël is hier het resultaat van.

Rond 1926 echter, bezocht een Amerikaan, mr Roswell Eldridge, Engeland. Hij was verrukt over de kleine epagneuls die hij aantrof op schilderijen in de National Gallery. Dat waren de ouderwetse King Charles Spaniëls met lange neus.

Door de langneuzigen uit de platneusfokkerij te selecteren, slaagde men erin om behoorlijke aantallen van een goed type ouderwetse spanieltjes terug te fokken.

Om verwarring met de King Charles Spaniël te voorkomen, werd ‘Cavalier’ toegevoegd, omdat men van mening was dat beide rassen recht hadden op de naam King Charles Spaniël.


KLEUR : BLENHEIM

De kleuren waarin de Cavalier voorkomt zijn dezelfde als die van de King, Blenheim (wit-bruin), driekleur, zwart-bruin en ruby (rood)

Hij is levendig, sierlijk, harmonieus en heeft vooral een zachte expressie.
Het is een sportief hondje, zeer aanhankelijk en beslist zonder angst!


KLEUR : BLACK & TAN

blen3
KLEUR : TRICOLOR


KLEUR : RUBY